Wednesday, April 20, 2011

Antara Angin Bayu dan Hangin Badan

Today, Alhamdullilah, I am blessed with few people who came to me and share their thoughts. It is very rare for people to come continuously to my place from morning till 5.30pm.

Sila bersangka baik.

YES. I was working and at the same time, trying to be a good listener. I know it’s hard to say no to people who come and want to share their feelings and thoughts. Hanya boleh berlaku if Boss anda takde sahaja. Kalu dia ada, itu namanya carik pasal yang tak pasal-pasal.

I was also about to hangin satu badan when I was ‘instructed’ to do things that doesn’t fall under my job scopes and especially by someone else not my Boss.

Haaaa itu salah satu perangai buruk yang harus kita semua elakkan. Hangin badan bagaikan ribut petir di tengah hari yang disebabkan oleh perkara remeh adalah sangat rugi.

Penyakit marah ni sebenarnya datang dari hati yang tidak puas . Ketidak puasan hati terhadap perkara remeh. 

 For instant,
  1. 1-      Kenapa adik kena lipat baju ni? Bukak kakak sulung ke kena buat? (Keluarga)
  2. 2-      Penat la bawak kereta ni, kamu la pulak yang bawak ( kawan2)

Obviously kalau ahli keluarga sendiri kita boleh pilih sama ada nak siku kepala mereka ( adik-adik) or perhaps bertolak ansur lebih baik. Kalau kawan baik sendiri pun boleh bertolak ansur (sometimes).

Tapi kalau kawan sekerja yang memang dari azali lagi suka nak tai-chi segala kerja dia pada kita? [di sini maksudnya menolak] Apa perlu buat? Yeah, rakan-rakan, anda semua kena penilaian sendiri mengikut keadaan masing-masing. 

"Berbuat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali-kali..kalu nak berbuat baik berlebih-lebihan...utamakan  ibubapa dan keluarga dahulu sebelum org lain"

Suarakan lar ketidakpuasan hati dengan cara paling sopan dan baik. Sebabnya you never know bila-bila masa akan datang, kita pulak lupa ketika kita di atas..kita yang selambe saje tai chi kerja kat org bawah sana. 

Sekian.(^.^)

No comments: